Baromfitartó telepek korszerűsítése, VP2-4.1.1.2-16
A projekt az EMVA hozzájárulásával valósult meg https://ec.europa.eu/agriculture/
Szakmai beszámoló
K+F projekt – GOP-1.3.1
ÚMFT
GOP-1.3.1-09/A-2010-0041 Az Agroprodukt Kft. EU támogatással a GOP-1.3.1-09/A-2010-0041 jelű pályázat keretén belül vissza nem térítendő támogatásokban részesült.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.
GOP-1.3.1-09/A-2010-0041
Projekt megnevezése:Viaszos kukorica alapú takarmány és takarmányipari technológia alkalmazása a gigant pulyka tenyéstésben az Agroprodukt Kft-nél, GOP-1.3.1-09/A-2010-0041
Projekt leírása:A projekt célkitűzése: Az Agroprodukt Kft. jelen projekt keretében egy olyan viaszos kukorica alapú takarmányt és takarmányozási technológiát kíván kifejleszteni, melynek alkalmazásával a gigant pulyka tenyésztése során 4-5 % takarmányfajlag javulást, és mintegy 5-6 %-os húshozam-növekedést tudnak produkálni.
K+F tevékenység:
Fontos szempont, hogy a kifejezetten jó minőségű, meghatározó takarmány alapanyag (viaszos kukorica) kiváló emésztési – élettani tulajdonságai érvényesüljenek a takarmányozásban. A viaszos kukoricában található keményítő, az amilopektin könnyebb és tökéletesebb emésztést tesz lehetővé a pulykák számára. A hagyományos lófogú kukorica keményítőszemcséi mintegy 72-76 %-ban tartalmaznak amilopektint, a maradék 24-28 % pedig nehezebben emészthető amilóz. A viaszos (waxy) kukorica keményítője ezzel szemben mintegy 99 %-ban könnyen emészthető amilopektint tartalmaz.
A hazánkban forgalomban lévő 11-12 fajta hibrid kukorica közül kísérleti vetésterületeken indulna a termesztés, fajtánként 0,5 hektáron. Ezen tényekre alapozva egy növénytermesztési kísérlet keretében kiválasztásra kerül a projektben legjobban alkalmazható kukorica fajta. A betakarítás után a takarmány tárolása száraz és nedves technológiával történik. A tárolás és a takarmánygyártás során a hagyományos légszárításos kezelés utáni tárolás, valamint a propionsavas kezelésű nagy nedvességtartalommal (25-28 %) történő tárolás végrehajtása következik.
Ezt követően öt turnusban (turnusonként 15.000 db-os kísérleti pulykaállomány alkalmazásával) takarmányozási és etetési kísérleteket végeznek a viaszos kukoricára épülő hatékony, optimális rendszer felépítésére. A fejlesztés további fázisaiban kidolgozásra kerül egy környezetbarát, költségkímélőbb takarmány előállítási folyamat, melynek során egy újfajta, jobban hasznosuló takarmány és takarmányozási technológia kidolgozása történik meg a projekt keretén belül.
A projekt lezárását követő időszakban a fő cél a közvetlen partnerkörben, majd az ágazat teljes körében hasznosítani, értékesíteni a kifejlesztett keveréktakarmányt és takarmányozási módszert a jobb húsminőség és költséghatékonyabb gazdálkodás érdekében.
Kedvezményezett neve és elérhetősége:Agroprodukt Kft. 6440 Jánoshalma, Kölcsey u. 28. Tel:+36-77/502-155
Közreműködő szervezet neve és elérhetősége:
MAG – Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt.
Postacím: 1539 Budapest, Pf. 684.
Székhely: 1139 Budapest, Váci út 83.
Internet: http://magzrt.hu
Nemzeti Fejlesztési Ügynükség:
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
Cím: 1077 Budapest, Wesselényi u. 20-22.
Internet: http://www.nfu.hu
ÚSZT
Projekt címe: Viaszos kukorica alapú takarmány és takarmányipari technológia alkalmazása a gigant pulyka tenyésztésben az Agroprodukt Kft-nél
Projekt azonosító: GOP-1.3.1-09/A-2010-0041
A megvalósítás helyszíne: 6440 Jánoshalma, Mélykúti út 3.
Az Agroprodukt Kft. jelen projekt keretében egy olyan viaszos kukorica alapú takarmányt és takarmányozási technológiát kíván kifejleszteni, melynek alkalmazásával a gigant pulyka tenyésztése során 4-5 % takarmányfajlag javulást, és mintegy 5-6 %-os húshozam-növekedést tudnak produkálni.
Fontos szempont, hogy a kifejezetten jó minőségű, meghatározó takarmány alapanyag (viaszos kukorica) kiváló emésztési – élettani tulajdonságai érvényesüljenek a takarmányozásban. A viaszos kukoricában található keményítő, az amilopektin könnyebb és tökéletesebb emésztést tesz lehetővé a pulykák számára. A hagyományos lófogú kukorica keményítőszemcséi mintegy 72-76 %-ban tartalmaznak amilopektint, a maradék 24-28 % pedig nehezebben emészthető amilóz. A viaszos (waxy) kukorica keményítője ezzel szemben mintegy 99 %-ban könnyen emészthető amilopektint tartalmaz.
A hazánkban forgalomban lévő 11-12 fajta hibrid kukorica közül kísérleti vetésterületeken indulna a termesztés, fajtánként 0,5 hektáron. Ezen tényekre alapozva egy növénytermesztési kísérlet keretében kiválasztásra kerül a projektben legjobban alkalmazható kukorica fajta. A betakarítás után a takarmány tárolása száraz és nedves technológiával történik. A tárolás és a takarmánygyártás során a hagyományos légszárításos kezelés utáni tárolás, valamint a propionsavas kezelésű nagy nedvességtartalommal (25-28 %) történő tárolás végrehajtása következik.
Ezt követően öt turnusban (turnusonként 15.000 db-os kísérleti pulykaállomány alkalmazásával) takarmányozási és etetési kísérleteket végeznek a viaszos kukoricára épülő hatékony, optimális rendszer felépítésére. A fejlesztés további fázisaiban kidolgozásra kerül egy környezetbarát, költségkímélőbb takarmány előállítási folyamat, melynek során egy újfajta, jobban hasznosuló takarmány és takarmányozási technológia kidolgozása történik meg a projekt keretén belül.
A projekt lezárását követő időszakban a fő cél a közvetlen partnerkörben, majd az ágazat teljes körében hasznosítani, értékesíteni a kifejlesztett keveréktakarmányt és takarmányozási módszert a jobb húsminőség és költséghatékonyabb gazdálkodás érdekében.
Kedvezményezett neve és elérhetőségei:
AGROPRODUKT Növénytermesztő és Értékesítő Kft.
Cím: 6440 Jánoshalma, Kölcsey u. 28.
Tel.: +36-77/502-155
E-mail: agroprodukt@agroprodukt.hu
Honlap: www.agroprodukt.hu
Közreműködő szervezet neve és elérhetőségei:
MAG – Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt.
Cím: 1139 Budapest, Váci út 83.
E-mail: info@magzrt.hu
Honlap: www.magzrt.hu
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
Cím: 1077 Budapest, Wesselényi u. 20-22.
Honlap: www.nfu.hu
www.ujszechenyiterv.hu